Thuisbatterij

Energie opslaan, kies voor een veilige thuisbatterij.

Wat is een veilige thuisbatterij?
Een thuisbatterij, bekend als huisaccu of energieopslagsysteem, fungeert als een opslagmedium voor de opgewekte elektriciteit. Hierdoor kun je de energie later benutten, zelfs op momenten dat er geen zon is of de wind niet waait. Met de opkomst van hernieuwbare energiebronnen verandert je huis geleidelijk in een energiecentrale, waarbij de thuisbatterij een cruciale rol speelt. Hieronder volgt een uitleg over veilig gebruik van de thuisbatterij, gericht op het minimaliseren van brandrisico’s.

De beste plek voor je thuisbatterij
De meest brandveilige locatie om de batterij te plaatsen is in een tuinhuis of opberghok buiten.  Daar is het vaak koel en goed geventileerd, wat nodig is om de warmte af te voeren. Heb je geen tuinhuis of opberghok? Dan kun je de batterij in de garage of op zolder installeren. Het is belangrijk dat de batterij niet in je vluchtroute hangt. Bij brand wil je veilig en snel kunnen ontsnappen. Rook kan het moeilijk maken om de deur te vinden en het inademen ervan kan ernstige risico’s met zich meebrengen.

Zorg er ook voor dat de ruimte waar je thuisbatterij geplaatst wordt goed wordt geventileerd.

Hang een werkende rookmelder op in de ruimte waar de thuisbatterij is geplaatst, zodat je tijdig wordt gewaarschuwd bij rookontwikkeling of brand.

Waar moet ik op letten bij de installatie van een thuisbatterij?
Laat een erkend installateur (een installateur die een producttraining over het betreffende thuisbatterij heeft gehad) de thuisbatterij installeren (volgens voorwaarden AREI). 
Zorg dat de thuisbatterij tweezijdig elektrisch kan worden geïsoleerd van het elektriciteitsnet, en daardoor veilig verwijderd kan worden.

Zorg dat de thuisbatterij is beproefd en/of gecertificeerd door een onafhankelijk Europees erkend controlebureau (bijvoorbeeld DEKRA / TÜV / ISO / KEMA).

Hoe onderhoud ik mijn thuisbatterij?
Houd de thuisbatterij regelmatig (eens per jaar) vrij van stof en laat regelmatig de thuisbatterij inspecteren door een voor de installatie erkend installateur (isolatie,
connectoren). Vraag je installateur om een onderhoudscontract.

Controleer de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant

Installeer de app van je Batterij Management Systeem om de batterij op afstand te kunnen monitoren.