6 redenen om te knallen zonder vuurwerk

6 redenen om te knallen zonder vuurwerk

Zin om zelf vuurwerk af te steken dit eindejaar? Slecht idee!

De Vlaamse brandweer geeft je 6 goede redenen om geen vuurwerk af te steken:

 1. Vuurwerk is levensgevaarlijk
  Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op vier is jonger dan 16 jaar. Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en (30%) handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer van de vuurwerkpiraat. (Bron: stichting brandwonden)

 2. Vuurwerk zorgt voor een groter risico op brand
  Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.

 3. Vuurwerk veroorzaakt dierenleed
  Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht.

 4. Vuurwerkongevallen belasten de hulpdiensten
  Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

 5. Vuurwerk is erg ongezond
  De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling. 

 6. Vuurwerk is duur
  Vuurwerk aankopen is duur. Als je ervoor kiest om zelf geen vuurwerk af te steken maar naar een spektakelvuurwerk van een stad of gemeente te gaan, dan kost je dit niets. Lekker makkelijk!

Allemaal redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones. Vind je toch dat vuurwerk bij het eindejaar hoort? Ga dan naar een spektakelvuurwerk of lasershow van je stad of gemeente kijken. Maak er een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van.

Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!