Doe De Deur Dicht

Doe De Deur Dicht

DOE DE DEUR DICHT en red levens bij brand

Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kan je levens redden. Als er brand uitbreekt, blijft het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – langer opgesloten. Zo is er meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen als een rookmelder alarm slaat.

De combinatie van gesloten binnendeuren (niet op slot) én rookmelders in alle leefruimtes, biedt bewoners de meeste kans om op tijd verwittigd te worden bij brand en de woning te kunnen verlaten.

DOE DE DEUR DICHT

De deur dicht doen, vooral ‘s nachts, is van levensbelang. Want als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot 20 minuten tegen. Tijd die levens kan redden. Je huis verluchten in een goede zaak, maar maak er dus geen gewoonte van om deuren open te laten staan! 

Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten bij brand. Trek ook de deuren achter je dicht op weg naar buiten, zo sluit je de brand op en beperk je de schade.

HANG ROOKMELDERS

Rookmelders beschermen je tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

In grotere woningen kan je kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg er in elk geval voor dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Deze rookmelders kan je op een simpele manier draadloos met elkaar verbinden. 

Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens één rookmelder hebben. Brandweer Zone Rand raadt aan een rookmelder te hangen in elke ruimte, behalve in de keuken, de badkamer en de garage als daar jouw auto of motor staat. Gebruik je de garage vooral als bergruimte en staat de wasmachine of droogkast daar? Hang dan zeker wel een rookmelder. 

Meer info: doededeurdicht.be