Is het een wesp, hoornaar of bij?

Is het een wesp, hoornaar of bij?

Foto via vespawatch.be

Een van onze collega’s vond afgelopen weekend een Aziatische hoornaar in zijn tuin in Zandhoven. De Aziatische hoornaar is een uitheemse soort, die we, in tegenstelling tot de Europese hoornaar, niet zo vaak waarnemen in onze regio. De waarneming en het nest werd gemeld bij vespawatch.be, want de brandweer verdelgt geen hoornaars, enkel wespen. 

Een Aziatische hoornaar herkennen
De Aziatische hoornaar is net iets kleiner dan de Europese hoornaar, maar opmerkelijk groter dan een wesp of bij. De Aziatische hoornaar heeft gele pootjes. Meer details: https://vespawatch.be/identification/ 

Een nest of waarneming van de Aziatische hoornaar melden
De Europese hoornaar vormt geen gevaar, dus die wordt niet bestreden. De Aziatische hoornaar is wel gevaarlijk voor onze natuur omdat ze bijen eet. De Aziatische hoornaar kan agressief zijn, dus laat de verdelging over aan professionals. Blijf uit de buurt van het nest. Lees meer over de problematiek op de website van vespawatch.be.

Is het een wesp, bij of hoornaar?
Bij ons formulier om de verdelging van een wespennest aan te vragen, vind je ook een steekkaart zodat je kan nagaan of het insect rond je woning wel verdelgd moet worden. De meeste beestjes vormen geen gevaar voor mensen en zijn heel nuttig. 

Bijen en hommels zijn beschermd en mogen niet verdelgd worden. Wil je het nest graag weg? Contacteer een imker.