Update donderdag 13 maart 2025 - Eerste buurtinformatiemoment
Bekijk hier de presentatie van de avond:
Veelgestelde vragen
- Algemene informatie
- Planning
- Invloed op de buurt
- Betrokkenheid buurtbewoners
- Omgevingsimpact & duurzaamheid
- Kosten
1. Algemene informatie
Wie is Brandweer Zone Rand?
Brandweer Zone Rand is een hulpverleningsorganisatie die 19 brandweerposten in 20 gemeenten in de Antwerpse rand verenigt. Meer dan 750 brandweermannen staan elke dag klaar voor meer dan 400.000 burgers. Meer dan 90% procent van hen is vrijwillig brandweerman. Brandweer Zone Rand bestaat uit de volgende gemeenten: Boechout, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Stabroek, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel. Meer informatie op www.brandweerzonerand.be
Wat zijn de aard en het doel van de werkzaamheden?
Op het perceel (momenteel de keerlus van De Lijn - Sint-Jobsesteenweg, Brasschaat) wordt een nieuw gebouw gezet dat de mogelijkheid biedt om de administratieve diensten van Brandweer Zone Rand in onder te brengen, samen met een logistiek magazijn. Het gebouw zal een gelijkvloers en eerste verdieping hebben en hoogstwaarschijnlijk wordt er eveneens een kelder voorzien die extra parkeergelegenheid voorziet.
Het gebouw biedt geen mogelijkheden tot gebruik als kazerne. Er worden geen operationele voertuigen voorzien, enkel een officier van dienst zal mogelijk met een personenwagen vanuit dit kantoor vertrekken.
Waarom is dit project nodig?
Brandweer Zone Rand huurt momenteel een kantoorruimte op de Ruiterijschool die niet meer aan de behoeften voldoet. Onze organisatie is de laatste jaren sterk geëvolueerd waardoor we ons genoodzaakt zien om een nieuw zonaal kantoor op te richten dat voldoet aan de huidige behoeften, maar ook rekening houdt met de evoluties naar de toekomst toe. Het project is absoluut nodig voor een betere en efficiëntere werking van onze brandweerzone en de brandweerzorg naar de burgers binnen onze brandweerzone die 20 gemeenten omvat. In dit gebouw zullen immers dagdagelijks mensen werken die de brandweerman of -vrouw van onze 19 brandweerposten zullen ondersteunen. Hun ondersteuning is essentieel opdat deze brandweermensen hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Wanneer we de huurprijs van ons huidige kantoor uitzetten tov de prijs van de bouw en onderhoud van een nieuw gebouw, blijkt al snel dat de bouw van een nieuw kantoor voordeliger uitkomt tov blijven huren over dezelfde termijn.
Wie is verantwoordelijk voor de uitvoering?
Uiteraard is Brandweer Zone Rand eindverantwoordelijke van het project. We doen dit niet alleen en werken hiervoor momenteel samen met een uitgebreid ontwerpteam onder leiding van LV-Architecten uit Wuustwezel. Samen met hen is de zoektocht ingezet naar een geschikte aannemer die eveneens een stuk van het ontwerpproces mee zal ondersteunen en de uitvoering van de werf op zich zal nemen.
2. Planning en tijdsduur
Wanneer starten en eindigen de werkzaamheden?
We verwachten de werken rond mei 2026 te starten zodat deze afgerond kunnen worden in het najaar van 2027. Deze planning dient nog wel met de aannemer doorgesproken te worden en kan nog beperkt wijzigen.
3. Invloed op de buurt
Hoeveel geluidsoverlast kunnen we verwachten?
Momenteel is dit moeilijk in te schatten. Brandweer Zone Rand engageert zich wel om de buurt te informeren over het verdere traject van de werken. Wanneer er geluidsoverlast zou zijn buiten de kantooruren zullen de buurtbewoners hier dan ook over ingelicht worden.
Zal er sprake zijn van stof, trillingen of andere verstoringen?
Het optrekken van een gebouw gaat gepaard met overlast. Dat is moeilijk volledig te vermijden. We trachten dit uiteraard wel zo veel mogelijk te beperken.
Wat wordt er gedaan om de overlast te beperken?
Hiervoor dienen we verder in overleg te gaan met de aannemer. Momenteel zitten we nog in het ontwerpproces en wordt er nog niet gesproken over de (manier van) uitvoering.
Worden straten afgesloten of omgeleid?
Het inplantingsplan van de werf dient nog opgemaakt te worden. We hebben momenteel nog geen zicht op bv. het plaatsen van de werfkraan. Het is wel de bedoeling dat het werfverkeer zich aanbiedt langs de Sint-Jobsesteenweg en niet langs de Burletheide.
Hoe blijft de buurt bereikbaar voor auto's, fietsers en voetgangers?
De bereikbaarheid van de buurt blijft gegarandeerd, de werken zullen hier weinig invloed op hebben. Tijdens de werken is het perceel uiteraard niet toegankelijk en zal het niet mogelijk zijn om per fiets of te voet door te steken van De Burletheide naar de Sint-Jobsesteenweg.
Waar kunnen we parkeren tijdens de werkzaamheden?
Zoals we het momenteel voorzien hebben, worden er geen parkeerplaatsen ingenomen tijdens de uitvoering van de werken.
Hoe wordt de bouwplaats afgeschermd?
De bouwplaats wordt - zoals het wettelijk verplicht is - afgeschermd met hekwerk.
Is er extra toezicht of handhaving nodig?
De aannemer zal inschatten of er camerabewaking op de werf zal worden uitgevoerd. Tijdens de uitvoering van de werken valt dit onder zijn verantwoordelijkheid.
Waar gaat de huidige bushalte van de Lijn heen?
Er blijft een bushalte bestaan op de plaats waar deze momenteel is. Vanuit De Lijn kregen we volgende informatie:
De halten ter vervanging van de brandweer zijn de halte-icoontjes op de Sint-Jobsesteenweg in beide richtingen t.h.v. ‘IGEAN – Afvalophaling site Coppens’
De bufferhalte voor de verkorte ritten van lijn 64 (Antwerpen – Maria-ter-Heide) zal zich bevinden op de Coppenssite aan het halte-icoontje ter hoogte van ‘LEGO Benelux’
De Lijn is nog in overleg met de gemeente Brasschaat om de exacte timing van deze wijziging te bespreken.
4. Betrokkenheid buurtbewoners
Hoe worden buurtbewoners op de hoogte gehouden?
Momenteel verloopt alle externe communicatie via info@brandweer.zonerand.be. De collega’s van het secretariaat zorgen voor verdere verspreiding van vragen of opmerkingen. Op deze manier trachten we 1 aanspreekpunt te behouden dat ook door meerdere collega’s kan opgevolgd worden tijdens vakantie/ziekte. Verder voorziet Brandweer Zone Rand in een webpagina specifiek over dit project op www.brandweerzonerand.be Hier kan je steeds de meest recente informatie over het project terugvinden.
Kunnen bewoners feedback geven of vragen stellen?
Absoluut. We trachten wel het constructief karakter te behouden, maar staan open voor suggesties en feedback. Gebruik hiervoor het mailadres info@brandweer.zonerand.be.
Is er een contactpersoon of meldpunt voor klachten?
In de huidige fase is info@brandweer.zonerand.be het externe meldpunt voor alles (klachten, communicatie, berichtgeving,...). We spelen kort op de bal voor meldingen die via dit adres binnen komen.
Van zodra de aannemer begint te bouwen, neemt hij de verantwoordelijkheid van de activiteiten en werken op zich. De aannemer zal dan ook een belangrijke partner worden in het kader van klachtenbehandeling. Hiervoor zullen in de toekomst verdere afspraken gemaakt worden, na aanstelling van de aannemer.
5. Omgevingsimpact & duurzaamheid
Heeft dit project invloed op het milieu (bijv. bomenkap, waterbeheer)?
Zoals in het Ruimtelijke UitvoeringsPlan (RUP) voorzien is, werd dit perceel voorzien om een gebouw op te plaatsen voor “ondersteunende voorzieningen” waaronder de brandweer ook valt. Op dit perceel dienen hiervoor bomen gekapt te worden. De meeste van deze bomen zijn Amerikaanse eiken, in beperkte mate zullen er berkenbomen gekapt worden. Brandweer Zone Rand dient hiervoor een compensatie te betalen aan het Agentschap Natuur en Bos. Het bos waarvan de bomen deel uitmaken werd in het verleden slecht beheerd, waardoor dit bos vooral uit de snelgroeiende en uitheemse Amerikaanse eik bestaat. Deze soort heeft andere bomen verdrongen, buiten enkele kleinere zones waar de berkenbomen staan. We bekijken met een landschapsarchitect hoe we de groene buffer rond het gebouw zo ecologisch en divers mogelijk kunnen maken.
Worden er duurzame oplossingen toegepast?
Het gebouw dient te voldoen aan de geldende normering op gebied van duurzaamheid. De architect bekijkt samen met de ingenieur technieken voor duurzame oplossingen die voldoen aan de huidige regelgeving (Bijna Energie Neutraal gebouw (BEN)) en waakt erover dat het gebouw ook klaar is voor de duurzame uitdagingen van de toekomst.
Wordt de buurt mooier of groener na afloop van de werkzaamheden?
Rondom het gebouw wordt een groenbuffer van 5 m voorzien aan de kant van De Burletheide. Brandweer Zone Rand vindt het contact met de groene omgeving zeer belangrijk en tracht dit zoveel mogelijk te benutten in het ontwerp van het gebouw en de inplanting op de site waardoor we de omgeving rond het gebouw zo groen en aangenaam mogelijk trachten in te richten.
Zullen er onderbrekingen zijn in nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit of internet?
Dat verwachten we niet. Op voorhand zullen de plannen van de locaties van nutsvoorzieningen in de grond ook opgevraagd worden, maar het is mogelijk dat er tijdens graafwerken toch iets geraakt wordt.
Zal er nog een doorsteek lopen over het terrein?
Wanneer we een doorsteek maken over het terrein dienen we hiervoor ook een akkoord met de gemeente Brasschaat te hebben met betrekking tot overname van deze doorsteek om controle van overlast of vandalisme mogelijk te maken. Gezien er in de onmiddellijke nabijheid reeds mogelijkheden zijn om via de Burletheide naar de Sint-Jobsesteenweg of Bredabaan te gaan, zal er op ons terrein geen doorsteek meer zijn.
Komt er een ontsluiting van de site naar de Burletheide?
Neen, er komt geen ontsluiting naar de Burletheide.
6. Kosten
Wie betaalt voor dit project?
Brandweer Zone Rand staat in voor de kosten van dit project. Het project is absoluut nodig voor een betere en efficiëntere werking van onze brandweerzone en de brandweerzorg naar de burger. Op dit kantoor zullen immers dagdagelijks mensen werken die de brandweerman of -vrouw ondersteunen
Krijgen bewoners te maken met extra kosten of belastingverhogingen?
Bewoners zullen niet extra betalen voor dit project, noch rechtstreeks, noch onrechtstreeks via verhoogde belastingen.
Zit je toch nog met een vraag die hier nog niet aan bod is gekomen? Mail dan naar info@brandweer.zonerand.be