Multidisciplinaire oefening in Zandhoven

Brandweer Zone Rand

Op maandagavond 22 april 2024 vond in Zandhoven een bijzondere multidisciplinaire oefening plaats in nauwe samenwerking met het lokale bestuur van de gemeente Zandhoven. Deze oefening, genaamd "Popeye", werd grootschalig georganiseerd in samenwerking met de GO! Scheepvaartschool van Antwerpen en vond plaats op het Albertkanaal ter hoogte van Viersel.

Het hoofddoel van deze oefening was het bevorderen van de samenwerking tussen diverse disciplines, waaronder de scheepvaartpolitie, op operationeel terrein en op het niveau van de CP OPS. Daarnaast wilde de GO! Scheepvaartschool haar studenten trainen in het omgaan met incidenten aan boord van het opleidingsschip, evenals in het organiseren van informatieoverdracht van en naar de school, met name buiten reguliere schooluren.

Het scenario

Rond 19:00 uur deed zich een noodsituatie voor aan boord van het opleidingsschip Themis II met 52 opvarenden toen een brand uitbrak in de machinekamer ter hoogte van de voorsteven van het schip. De rookontwikkeling nam snel toe en de schipper constateerde motorproblemen waarbij het blussysteem aan boord niet onmiddellijk in werking trad. Het schip zond een mayday-bericht uit en alarmeerde NC112.

Vanwege de diepgang van het schip moest het op ongeveer 50 meter van de wal blijven liggen waardoor de bereikbaarheid werd bemoeilijkt. De evacuatie en bluswerkzaamheden vereisten de inzet van brandweerboten. Tijdens de evacuatie gleed een toeschouwer, die de interventie volgde, in het kanaal en verdween onmiddellijk onder het wateroppervlak. Duikteams en oppervlakte-assistenten werden ingeschakeld om deze vermiste persoon te lokaliseren. Gelijktijdig werden ook hondenteams van de IBZ ingezet om aan boord van het schip naar een vermiste persoon te zoeken.

Zoals gebruikelijk bij dergelijke oefeningen zijn er uit dit scenario verschillende leerpunten naar voren gekomen, die voor elke betrokken discipline afzonderlijk zullen worden verzameld en tijdens een gezamenlijke debriefing uitvoerig zullen worden besproken.

Ingezette ploegen: Post Zandhoven, Ranst, Brecht, Schoten (veiligheidsboot), Brasschaat (CP OPS container) en Kapt B. Noyens (LVO), Kapt D. Van Oeckel (DIR BW), Kapt. S. Lenaerts (DIR CP OPS).